Hur får man tag i talböcker?

[Uppdaterad 2006-10-22]

Talböcker har funnits väldigt länge i form av både kassett- och CD-böcker. På senare år har framväxten av Internet, penetrationen av datorer och framförallt MP3-spelare, fått talboksutbudet att explodera. Numera har dom flesta välsorterade bibliotek och bokhandlare ett växande antal titlar att erbjuda. Samtidigt finns det flera möjligheter att online hämta hem helt digitala talböcker.

imh Resurs har en bra sida med information för den hörsugne. Kort tipsar vi här om att utgivning av svensk litteratur i talad form publiceras bland annat av förlaget Storyside och går att köpa som MP3-böcker hos Bokus. Förlaget audible marknadsför online talade versioner av böcker, tidningar, föreläsningar, poesi, radio&tv, utbildning, med mera. Deras utbud spänner över allt möjligt från facklitteratur inom marknadsföringsområdet till bästsäljande skönlitteratur. Ljudfilerna från audible är kopieringsskyddade, men ett stort antal MP3-spelare från olika leverantörer är audible-kompatibla. Dessutom går det att få leverans från audible i form av en podcast. Librivox är en intressant organisation för dom som vill läsa in, höra och prenumerera på talböcker som är i "public domain", dvs där kopieringsrätten är fri.

Det finns naturligtvis andra aktörer (som vi inte testat) till exempel  The Spoken Network och Audio Book Club.

Det här inlägget postades i FAQ. Bokmärk permalänken.