Hur prenumererar jag på QritiQ?

Att prenumerera på QritiQ är gratis och enklare än du kanske tror. Det innebär att du automatiskt får nya avsnitt till din dator eller MP3-spelare (bärbar, mobiltelefon, pc/mac, etc). Om du aldrig prenumererat på en podsändning förut behöver du första gången gå igenom tre (eller fyra) steg:

  1. Ladda ner och installera en podfångare
  2. Lägga till QritiQs podsändningsadress i podfångaren
  3. Aktivera podfångaren så att avsnitten laddas ned
  4. (Eventuellt föra över avsnitten i din bärbara spelare)

En så kallad "podfångare" (eng. podcatcher), är ett program som automatiskt laddar ner nya avsnitt från QritiQ och alla andra podsändningar som du väljer att prenumerea på. En del podfångare kan också föra över (synkronisera) avsnitten mellan en stationär dator och en bärbar mp3-spelare/mobiletelfon. Välspridda musikhanteringsprogram (Windows Media Player, Apple iTunes, Musicmatch Jukebox, Yahoo media player etc) börjar i mer eller mindre utsträckning bli anpassade för att ta emot podsändningar. Winamp (från och med version 5.2) har en rudimentär hantering av podsändningar, inklusive katalog och synkroniseringsfunktioner.

I dagsläget är dom flesta podfångarna gratis och Apples iTunes erbjuder tillsammans med en iPod det absolut enklaste sättet att synkronisera dina prenumerationer med en bärbar mp3-spelare. Även om du inte har en iPod så kan du använda iTunes för att prenumerera och lyssna på avsnitten. Men då får du manuellt föra över mp3-filerna till din bärbara mp3-spelare. För att börja prenumerera via iTunes klickar du bara på [iTunes 1-klick]-ikonen uppe till vänster på QritiQs hemsida. Du som inte har iTunes kan då välja att först installera den. Zencast är ett alternativ som stödjer framförallt mediespelare från Creative.

Exakt hur man använder dom olika podfångarna varierar. Vi har med gott resultat prövat  Doppler (Windows/Windows Mobile) och Juice (Windows/Mac/Linux). En del podfångare har inbyggda kataloger med podsändningar och då är registreringen av en ny prenumeration ett enkelt klick-moment. Annars är det vanligaste att du registrerar en ny prenumeration genom att i podfångaren lägga till dess podsändningsadress (RSS-feed URL). I QritiQs fall finns denna bakom [prenumerera]-ikonen uppe till vänster på hemsidan. Du får tag i den genom att högerklicka (ctrl-klick på Mac) och valja "kopiera genväg". Om du i stället klickar på ikonen får du vidare instruktioner på engelska samt länkar till olika podfångare (not 1).

Var avnisttens mp3-filer sen hamnar i din dator beror på din podfångare. Om du har en bärbar mp3-spelare kan  du alltid manuellt kopiera över filerna till den. En del podfångare kan också göra denna så kallade synkronisering helt automatiskt. Se vidare respektive manual.

Indiepodder. org listar fler podfångare. För mer information hänvisar vi till en alternativ tjänst på Podradio.nu. Vi räknar också med att varefter tiden går så kommer fler och fler (ljud/musik)programvaror ha inbyggt stöd för podcatching.

not 1. Dom allra senaste webbläsarna, tex Firefox, har innbyggt stöd för att läsa dom RSS-filer som podsändningslänken pekar på. Klickar du på en RSS-länk i en sådan webbläsare får du i stället upp podsändningens innehåll, ibland med en möjlighet att direkt spela upp avsnitten.

Det här inlägget postades i FAQ. Bokmärk permalänken.