QritiQ 007: SvD om pod…

En bonusQritiQ som i princip består av en intervju om podsändningsfenomenet. QritiQ är ju en podsändning, vilket uppmärksammades när artikeln Ny radio ökar lyssnarens frihet publicaredes i går i Svenska Dagbladet och på N24.se. Artikeln bygger mycket på en intervju (via Skype) med QritiQern Richard Gatarski och Kal Ström som producerar Dagens Skiva.

Ladda ner högerklicka och välj "Spara som…".
Spela direkt valfritt avsnitt i QritiQs mp3-spelare.
Prenumerera RSS-länk (se FAQ) eller klicka på iTunes 1-klick.

Det här inlägget postades i Podcast. Bokmärk permalänken.

2 svar på QritiQ 007: SvD om pod…

 1. Carl J Hamilton skriver:

  Tack för ett nytt kul avsnitt. Intressant diskussion. Som vanligt tycker jag ni behöver producera hårdare och klippa bort en del pladder.
  I Kals och Richards diskussion vände och vred ni på frågan om skillnaden mellan podradio och vanlig radio. Där tycker jag att, framför allt Kal missar målet, när han avfärdar prenumeration som en viktig egenskap, och vidare när han understryker den billiga produktionen som specifik för podcast, snarare än distributionsmetoden.
  Följande egenskaper menar jag distinkt skiljer podmedia från traditionell etermedia:
  1. Asynkron konsumtion
  Till skillnad från broadcast, som måste tas in samtidigt som det sänds ut, tar man för sig när man vill. Denna egenskap delar podcasten med LP-skivan, DVD-boxen och den illegalt nedladdade filmen.
  2. Nästan gratis global distribution
  Det är kostnaden för utsändning, inte för produktion, som tidigare hindrat vem som helst från att göra sina egna radioprogram. En tidig subversiv variant på podcast ur den aspekten var den globala distributionen av kopierade kassetter med Khomeinis tal, inspelade i Paris och smugglade till Iran, kopierade från kassett till kassett och avlyssnade i caféer och moskéer. Detta var en starkt bidragande orsak bakom bakom revolutionen i Iran 1979.
  Produktionsmetoden är lika enkel nu som då, men distributionen gör den stora skillnaden. Utan distributionsmetoden är skillnaden liten mellan podcast och studentradion.
  3. Prenumeration
  Egentligen den enda egenskapen som skiljer podradio från simpla ljudfiler som laddas ner en i taget när man har lust. Protokollet för strukturerad uppdatering av utvalt innehåll, RSS (Really Simple Syndication), slog igenom i mitten av 2004 och lade därmed grunden för att varje mediekonsument själv plockar ihop sin programtablå, oavsett media. När man hittat en källa man gillar, och satt upp en prenumeration, så måste man inte längre komma tillbaka till källan för att hämta nästa bit innehåll. Det gör att avsändaren inte längre kan styra i vilket sammanhang innehållet konsumeras, och får därmed också svårare att pracka på lyssnaren något annat än det efterfrågade, såsom reklam eller trailers.
  Somliga faktorer nämns som speciella för podradio, men jag menar att de inte är det. Nämligen;
  1. Mobilitet.
  En vanlig liten radio med hörlurar är precis lika mobil, möjligen med undantag för nere i tunnelbanan. En mp3-spelare full med musik och talböcker är helt mobil, men ändå inte ett exempel på en podsändning.
  2. Ingen redaktionell lednings kontroll
  Denna metaegenskap är egentligen en konsekvens av den billiga infrastrukturen, men inte unikt kopplad till podradio. Traditionell broadcast är så dyrt att bara regeringar och stora företag kan ge ut program. Då uppstår också en styrning och redaktionell hierarki, som den hemgjorda podradion saknar. Men de mest populära podsändningarna är gjorda av traditionella stora medieföretag, som the Guardian, BBC och Sveriges Radio.
  Podradio, precis som webbtidningar och bloggar, är tillgängliga både för traditionella medieföretag och för den med mer begränsade resurser. Tekniken sänker ingångsbarriärerna. Men det är inte något unikt eller definierande för podcast.
  Hilsen,
  Carl J Hamilton

 2. Johan Nilsson skriver:

  Detta är det första avsnittet av Qritiq jag hör på, fastän jag fick tipset av Richard Gatarski för LÄNGE sedan. Bra show! Intressanta ämnen. Jag tror jag skall prata lite om de tankar jag fick av detta avsnitt på min egen podshow.

Kommentarer är stängda.